Śledziowa sałatka z warzywami
Słony rybny przysmak na dni świąteczne, według smaku i na dni powszednie.
przepis,fotoprzepis,śledź w oleju - filety,Sałatki rybne,Bezglutenowe
Sałatki rybne
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
cukier kryształ | 30 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
kapusta biała | 200 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 150 | ||
liść laurowy | 4 | sztuki | |
marchew | 150 | gramów | |
musztarda stołowa | 1 | ||
ocet | 50 | mililitrów | |
oliwa | 1 | łyżka | |
papryka czerwona | 250 | gramów | |
seler | 100 | gramów | |
woda | 500 | mililitrów | |
śledź w oleju - filety | 300 | gramów |
Przepis
1.
cebula 150 gramów • marchew 150 gramów • seler 100 gramów • kapusta biała 200 gramów
Cebulę, marchewkę obieramy. Cebulę kroimy na cienkie pół kółeczka i rozdzielamy. Marchewkę myjemy, kroimy na cienkie kółeczka. Selera też myjemy, na grubo trzemy. Kapustę kroimy na cienkie paseczki.
2.
woda 500 mililitrów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • liść laurowy 4 sztuki • cukier kryształ 30 gramów • ocet 50 mililitrów
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pieprz, liść laurowy, cukier i ocet. Nie solimy!
3.
Wkładamy warzywa, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i pod pokrywką gotujemy 12-15 minut. Warzywa nie mogą się zupełnie rozgotować.
4.
Ugotowane warzywa odcedzamy, ale odstawiamy sobie około 50-100 ml wywaru. Warzywa odstawiamy do ostudzenia.
6.
śledź w oleju - filety 300 gramów
Śledzie wyciągamy z oleju, odstawiamy do odcieczenia i kroimy na mniejsze kawałki.
7.
Śledzie dodajemy razem z ostudzonymi warzywami do papryki.
9.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 150 G • musztarda stołowa 1 čl
Dodajemy śmietanę i troszkę musztardy, aby sałatkę połączyć. Mieszamy. Według potrzeby możemy jeszcze dolać troszkę wywaru z warzyw.
10.
Sałatkę odkładamy do lodówki i zostawiamy ją na co najmniej 24 godziny.
11.
Serwujemy w głębokiej misce, stosownie do okazji lub ilości gości.
12.
Ewentualnie jako pojedyncze porcje ze świeżym pieczywem.
Smacznego!