Śląskie ziemniaczane knedliczki
Smaczne knedliczki (kluski) podajemy do gotowanych mięs z sosem.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,Kluski na parze,Bezlaktozowe
Kluski na parze
Składniki
Składniki
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mąka tortowa pszenna T450 | 200 | gramów | |
sól | 2.5 | łyżeczki | |
woda | 4 | litry | |
ziemniaki | 1 | kilogram |
Przepis
1.
ziemniaki 1 kilogram
Połowę z przygotowanych ziemniaków gotujemy w mundurkach, ostudzamy i obieramy.
2.
Drugą połowę obieramy i trzemy na tarce. Gotowane ziemniaki przeciskamy przez kółeczko do jarzyn albo mielimy w młynku do mięsa.
3.
jajka kurze 1 sztuka • sól ½ łyżeczki • mąka tortowa pszenna T450 200 gramów
Ziemniaki mieszamy, dodajemy jajko, sól, mąkę i wyrabiamy ciasto.
4.
Z ciasta wytwarzamy większe kuleczki (o średnicy około 4 - 5 cm) i na chwilkę je odstawiamy.
5.
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z solą i ziemniaczane kluski w niej gotujemy. Po wrzuceniu kuleczek woda przestanie na chwilę wrzeć a gdy ponownie zacznie gotujemy w niej knedliczki 15 minut.
6.
Ugotowane kluski wyciągamy chochelką z dziurkami i podajemy.
Smacznego!