Skwarkowe ślimaczki
przepis,fotoprzepis,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),skwarki,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 120 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
olej słonecznikowy | 50 | mililitrów | |
skwarki | 500 | gramów | |
sól | 1 | łyżka | |
sól | ½ | łyżeczki | |
świeże drożdże | 25 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól 1 łyżka • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 150 gramów • olej słonecznikowy 50 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 120 mililitrów • świeże drożdże 25 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka
Rozczyn: Część mleka odlewamy i podgrzewamy tak, aby było letnie. Dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Rozczyn odstawiamy, aby dojrzał a drożdże spęczniały.
Ciasto: Obie mąki, jajko, sól, kwaśną śmietanę, resztę mleka, olej i dojrzały rozczyn mieszamy na gładkie nie klejące się ciasto.
2.
Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby wyrosło. W tym czasie przygotowujemy sobie nadzienie ze skwarków.
3. Skwarkowe nadzienie
skwarki 500 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 50 gramów • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Skwarki mielimy w młynku do mięsa (dostępne są również gotowe mielone skwarki), dodajemy do nich kwaśną śmietanę, pieprz i sól.
4.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa bochenki.
5.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto, które smarujemy nadzieniem ze skwarków.
6.
Posmarowane ciasto rolujemy.
7.
Roladę kroimy na trójkąciki. Układamy je na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Smacznego!