PRZEPISY

Skwarkowe ślimaczki

Skwarkowe ślimaczki

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

przepis,fotoprzepis,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),skwarki,Słone przekąski

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

30

Masa porcji

50 g

Energia porcji

215 kcal

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

1

21

łyżeczka

kcal

czarny pieprz mielony

¼

5

łyżeczki

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

200

320

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

120

58

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

250

868

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

250

890

gramów

kcal

olej słonecznikowy

50

450

mililitrów

kcal

skwarki

500

3705

gramów

kcal

sól

1

0

łyżka

kcal

sól

½

0

łyżeczki

kcal

świeże drożdże

25

26

gramów

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 łyżka  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 150 gramów  olej słonecznikowy 50 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 120 mililitrów  świeże drożdże 25 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka

Rozczyn: Część mleka odlewamy i podgrzewamy tak, aby było letnie. Dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Rozczyn odstawiamy, aby dojrzał a drożdże spęczniały.
Ciasto: Obie mąki, jajko, sól, kwaśną śmietanę, resztę mleka, olej i dojrzały rozczyn mieszamy na gładkie nie klejące się ciasto.

Rozczyn: Część mleka odlewamy i podgrzewamy...

2. 

Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby wyrosło. W tym czasie przygotowujemy sobie nadzienie ze skwarków.

Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy czystą...

3. Skwarkowe nadzienie

skwarki 500 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 50 gramów  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Skwarki mielimy w młynku do mięsa (dostępne są również gotowe mielone skwarki), dodajemy do nich kwaśną śmietanę, pieprz i sól.

Skwarki mielimy w młynku do mięsa (dostępne są...

4. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa bochenki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa bochenki....

5. 

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto, które smarujemy nadzieniem ze skwarków.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy...

6. 

Posmarowane ciasto rolujemy.

Posmarowane ciasto rolujemy....

7. 

Roladę kroimy na trójkąciki. Układamy je na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

Roladę kroimy na trójkąciki. Układamy je na...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się