Skwarkowe gniazda
Coś na przegryzkę do dobrze schłodzonego piwa.
przepis,fotoprzepis,skwarki,cebula,Słone ciasta
Słone ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 1 | sztuka | |
cebula | 150 | gramów | |
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kminek mielony | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 125 | mililitrów | |
musztarda stołowa | 1 | łyżeczka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 125 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 125 | gramów | |
skwarki | 200 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
śmietana 30% kwaśna | 50 | gramów | |
świeże drożdże | 15 | gramów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 125 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 125 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów • świeże drożdże 15 gramów • cukier kryształ ½ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy troszkę cukru i wyrabiamy rozczyn. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy żółtko, rozczyn i sól.
2.
Wyrabiamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia.
3.
skwarki 200 gramów • śmietana 30% kwaśna 50 gramów • musztarda stołowa 1 łyżeczka • jajka kurze 1 sztuka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Skwarki miksujemy z jajkiem, musztardą, pieprzem i solą. Dodajemy śmietanę.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 • cebula 150 gramów
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy (30x35 cm) i smarujemy przygotowanymi skwarkami. Cebulę obieramy, kroimy i posypujemy skwarkowe nadzienie.
5.
Ciasto zawijamy i kroimy na około 1,5-2 cm kawałki.
6.
białko jajka 1 sztuka • kminek mielony • sól
Pojedyncze kawałki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dostatecznych odstępach od siebie. Rękami delikatnie formujemy na kształt gniazda. Smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i solą według smaku. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
7.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!