Serowy Suflet

Przepis na przygotowanie prostej francuskiej przystawki na bazie gęstego białego sosu, bitej śmietany z białek i aromatycznego sera, np: cheddar.
przepis,fotoprzepis,ser cheddar,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski ›Składniki
Składniki
białko jajka | 2 34 | sztuki kcal | |
bułka tarta | 1 56 | łyżka kcal | |
czarny pieprz mielony | 0 ?? | kcal | |
masło | 40 294 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 1.5 97 | decylitra kcal | |
musztarda stołowa | 1 7 | łyżeczka kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 53 | łyżka kcal | |
ser cheddar | 60 242 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
1.
masło 30 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
Na średnim ogniu dodajemy mąkę do roztopionego masła.
2.
mleko tłuste 3,5% 1.5 decylitra • musztarda stołowa 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony
Stopniowo po troszkę dodajemy ciepłe mleko i gotujemy gęsty biały sos. Dodajemy musztardę i szczyptę pieprzu.

3.
masło 10 gramów • bułka tarta 1 łyżka
Małe miseczki do zapiekania (ramekin) smarujemy masłem i posypujemy cukrem.

4.
żółtko jajka 2 sztuki • ser cheddar 60 gramów
Do letniego sosu dodajemy żółtka jajek i na drobno starty ser.

6.
Pianę delikatnie dodajemy do ciasta.

7.
Ciasto równomiernie dawkujemy do czterech miseczek. Jeśli byście użyli mniejsze miseczki, napełnijcie je tylko do 2-3 cm od dna.

8.
Pieczemy 18 minut w temperaturze 200°C.
9.
Serwujemy jeszcze ciepłe, gdy suflet wystaje poza formę.
Smacznego!