Serowa rolada z oliwkami
Przepis na przygotowanie ulubionej serowej rolady.
przepis,fotoprzepis,ser półtwardy,szynka wieprzowa duszona,oliwki zielone,Słone przekąski,Wielkanoc,Bezglutenowe
Słone przekąski
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
majonez | 1 | łyżka | |
masło | 120 | gramów | |
musztarda stołowa | 1 | łyżka | |
oliwki zielone | - | ||
papryka czerwona | 1 | sztuka | |
ser półtwardy | 350 | gramów | |
ser topiony | 100 | gramów | |
szynka wieprzowa duszona | 150 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
ser półtwardy 350 gramów
Ser w całości wkładamy do woreczka foliowego, zanurzamy go w gorącej wodzie i gotujemy około 20 minut.
2. Przygotowanie nadzienia
ser topiony 100 gramów • jajka kurze 4 sztuki • majonez 1 łyżka • musztarda stołowa 1 łyżka • masło 120 gramów • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Ser topiony mieszamy z masłem, na drobno pokrojonymi ugotowanymi jajkami, dodajemy majonez, musztardę, masło, sól i pieprz. Nadzienie dobrze mieszamy.
3.
Ugotowany miękki ser na folii aluminiowej rozwałkowujemy na kształt prostokąta, ...
5.
... nakładamy nadzienie ...
6.
papryka czerwona 1 sztuka • oliwki zielone
... a na brzegi nadzienia układamy w rzędzie paseczki czerwonej papryki i oliwki.
7.
Roladę ostrożnie zawijamy, zapakowujemy do folii i odkładamy do lodówki na przynajmniej 5 godzin. Przed podaniem kroimy na cienkie plasterki.
Smacznego!