Serowa rolada
Słony serowy smakołyk przeważnie przygotowywany na Sylwestra i różne uroczystości.
przepis,fotoprzepis,ser Eidam,jajka kurze,masło,Słone przekąski,Wielkanoc,Sylwester,Bezglutenowe
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cebula | 50 | gramów | |
chrzan w słoiku | 1 | łyżeczka | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
masło | 130 | gramów | |
nać pietruszki | - | ||
ogórek konserwowy | 70 | gramów | |
ser Eidam | 350 | gramów | |
ser topiony | 100 | gramów | |
szynka dietetyczna | 150 | gramów | |
sól | ¼ | łyżeczki |
Przepis
1. Gotowanie sera
ser Eidam 350 gramów
Półtwardy ser z 45% zawartością tłuszczu w całości wkładamy do foliowego worka, zanurzamy w gorącej wodzie i gotujemy około 15 minut dopóki nie zmięknie.
2. Przygotowanie nadzienia
jajka kurze 4 sztuki
Podczas gdy ser się gotuje, dajemy gotować jajka na twardo i kroimy wszystkie składniki na drobno.
3.
szynka dietetyczna 150 gramów • cebula 50 gramów • ogórek konserwowy 70 gramów • ser topiony 100 gramów • masło 130 gramów • sól ¼ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • nać pietruszki • chrzan w słoiku 1 łyżeczka
Pokrojoną szynkę, cebulę, ogórki, jajka ugotowane na twardo wymieszamy z serem i masłem. Doprawimy solą, czarnym pieprzem, natką pietruszki i chrzanem.
4.
Ugotowany, miękki ser kładziemy na folię aluminiową i rozwałkowujemy go na prostokąt.
5.
Nacieramy przygotowanym nadzieniem ...
6.
... i ostrożnie zawijamy.
7.
Rolkę zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce.
8.
Przed podaniem otwieramy roladę z foli i kroimy na centymetrowe plastry. Ozdabiamy natką i podajemy z pieczywem.
Smacznego!