Sernik z Nutellą
Na świecie coraz bardziej popularny sernik z dodatkiem czekoladowo orzechowego kremu.
przepis,fotoprzepis,mascarpone,krem czekoladowo-orzechowy,krem czekoladowo-orzechowy,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 1 | łyżka | |
cukier kryształ | 70 | gramów | |
cukier waniliowy | 1 | opakowanie | |
herbatniki maślane | 150 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kakao proszek | 1 | łyżka | |
krem czekoladowo-orzechowy | 275 | gramów | |
mascarpone | 250 | gramów | |
masło | 90 | gramów | |
masło | 1 | łyżka | |
miękki twaróg | 250 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
herbatniki maślane 150 gramów
Herbatniki miażdżymy w maszynce lub wałkiem do ciasta.
3.
Masę herbatnikową wciskamy do okrągłej formy, również na boki formy.
4. Przygotowanie nadzienia
jajka kurze 2 sztuki • cukier kryształ 70 gramów
Najpierw mieszamy jajka z cukrem.
5.
miękki twaróg 250 gramów • mascarpone 250 gramów • budyń waniliowy w proszku 1 łyżka • cukier waniliowy 1 opakowanie • krem czekoladowo-orzechowy 175 gramów
Dodajemy twaróg, mascarpone i budyń w proszku. Wszystko mieszamy a potem rozdzielamy na dwie części. Do pierwszej dodajemy cukier waniliowy a do drugiej części dodajemy Nutellę.
6.
Na ciasto wylewamy najpierw białą waniliową część twarogowego kremu a potem część z Nutellą. Powierzchnię wygładzamy.
7.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 °C około 40 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
8. Przygotowanie polewy
krem czekoladowo-orzechowy 100 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów • masło 1 łyżka
Podgrzewamy Nutellę z masłem i ze śmietaną, mieszamy.
9.
W ten sposób przygotowaną polewą polewamy gotowe ciasto.
Smacznego!