PRZEPISY

Sernik z borówkową bitą śmietaną

Sernik z borówkową bitą śmietaną

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Przepis na przygotowanie znanego sernika udoskonalonego owocową bitą śmietaną. Sernik przygotowany jest w małej tortowej formie o średnicy 20 cm, dlatego dla większej ilości osób polecamy upiec go w większej formie i podwoić ilość składników.

przepis,fotoprzepis,mascarpone,sok z kompotu,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

biała czekolada

0

??

kcal

budyń waniliowy w proszku

1

54

łyżka

kcal

cukier kryształ

90

362

gramów

kcal

cukier kryształ

2

121

łyżki

kcal

cukier waniliowy

24

87

gramów

kcal

herbatniki maślane

150

735

gramów

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

jasna żelatyna do tortów - proszek

6

23

gramów

kcal

mascarpone

250

968

gramów

kcal

masło

75

551

gramów

kcal

sok z kompotu

150

87

mililitrów

kcal

sól

0

??

kcal

twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu

100

170

gramów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

250

778

gramów

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie spodu

herbatniki maślane 150 gramów  masło 75 gramów

Herbatniki rozkruszamy w kuchennym robocie albo za pomocą kuchennego wałka. Mieszamy z miękkim masłem. Wyrabiamy jednolitą masę, którą ugniatamy na dno formy wysmarowanej masłem (średnica około 20cm).

Herbatniki rozkruszamy w kuchennym robocie albo za...

2. Przygotowanie nadzienia

jajka kurze 1 sztuka  mascarpone 250 gramów  twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 100 gramów  cukier waniliowy 24 gramów  cukier kryształ 90 gramów  sól  budyń waniliowy w proszku 1 łyżka

Do większej miski rozbijamy jajka, dajemy ser mascarpone, twaróg, cukier, szczyptę soli i budyń. Mieszamy.

Do większej miski rozbijamy jajka, dajemy ser...

3. 

Nadzienie wlewamy do formy na herbatnikowy spód.

Nadzienie wlewamy do formy na herbatnikowy spód....

4. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10 minut na największym stopniu, potem obniżamy temperaturę do minimum i dopiekamy 50 - 60 minut. Po dopieczeniu sernik w środku będzie się wydawał półpłynny, ale po ostudzeniu stężeje. Zostawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej a potem wkładamy do lodówki.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10 minut na...

5. 

sok z kompotu 150 mililitrów  cukier kryształ 2 łyżki  jasna żelatyna do tortów - proszek 6 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 250 gramów

Do garnka wlewamy sok z ulubionego kompotu, my użyliśmy borówkowy sok, dodajemy żelatynę, cukier i minutę gotujemy, potem odstawiamy i ciągle mieszając lekko ostudzamy. Średnio ostudzony ostrożnie dodajemy do ubitej śmietany.

Do garnka wlewamy sok z ulubionego kompotu, my...

6. 

Owocową bitą śmietanę rozsmarowujemy na upieczonym i wystudzonym serniku.

Owocową bitą śmietanę rozsmarowujemy na...

7. 

biała czekolada

Wierzch posypujemy startą białą czekoladą i wkładamy do lodówki. Dobrze ostudzone ciasto możemy podawać.

Wierzch posypujemy startą białą czekoladą i...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się