Sernik z borówkową bitą śmietaną

Przepis na przygotowanie znanego sernika udoskonalonego owocową bitą śmietaną. Sernik przygotowany jest w małej tortowej formie o średnicy 20 cm, dlatego dla większej ilości osób polecamy upiec go w większej formie i podwoić ilość składników.
przepis,fotoprzepis,mascarpone,sok z kompotu,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
biała czekolada | 0 ?? | kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 1 54 | łyżka kcal | |
cukier kryształ | 90 362 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 2 121 | łyżki kcal | |
cukier waniliowy | 24 87 | gramów kcal | |
herbatniki maślane | 150 735 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
jasna żelatyna do tortów - proszek | 6 23 | gramów kcal | |
mascarpone | 250 968 | gramów kcal | |
masło | 75 551 | gramów kcal | |
sok z kompotu | 150 87 | mililitrów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu | 100 170 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie spodu
herbatniki maślane 150 gramów • masło 75 gramów
Herbatniki rozkruszamy w kuchennym robocie albo za pomocą kuchennego wałka. Mieszamy z miękkim masłem. Wyrabiamy jednolitą masę, którą ugniatamy na dno formy wysmarowanej masłem (średnica około 20cm).

2. Przygotowanie nadzienia
jajka kurze 1 sztuka • mascarpone 250 gramów • twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 100 gramów • cukier waniliowy 24 gramów • cukier kryształ 90 gramów • sól • budyń waniliowy w proszku 1 łyżka
Do większej miski rozbijamy jajka, dajemy ser mascarpone, twaróg, cukier, szczyptę soli i budyń. Mieszamy.

3.
Nadzienie wlewamy do formy na herbatnikowy spód.

4.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10 minut na największym stopniu, potem obniżamy temperaturę do minimum i dopiekamy 50 - 60 minut. Po dopieczeniu sernik w środku będzie się wydawał półpłynny, ale po ostudzeniu stężeje. Zostawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej a potem wkładamy do lodówki.

5.
sok z kompotu 150 mililitrów • cukier kryształ 2 łyżki • jasna żelatyna do tortów - proszek 6 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 250 gramów
Do garnka wlewamy sok z ulubionego kompotu, my użyliśmy borówkowy sok, dodajemy żelatynę, cukier i minutę gotujemy, potem odstawiamy i ciągle mieszając lekko ostudzamy. Średnio ostudzony ostrożnie dodajemy do ubitej śmietany.

6.
Owocową bitą śmietanę rozsmarowujemy na upieczonym i wystudzonym serniku.

7.
Wierzch posypujemy startą białą czekoladą i wkładamy do lodówki. Dobrze ostudzone ciasto możemy podawać.

Smacznego!