Serdelki na ciemnym piwie
Faszerowane serdelki w smacznym piwnym sosie. Prosta, syta, w przeszłości i tania kolacja :)
przepis,fotoprzepis,serdelki,piwo ciemne,Słone przekąski,Bezglutenowe
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cebula | 400 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
musztarda stołowa | 3 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
papryka | 200 | gramów | |
piwo ciemne | 200 | mililitrów | |
przecier pomidorowy | 200 | mililitrów | |
serdelki | 800 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka |
Przepis
1.
serdelki 800 gramów
Osiem sztuk serdelek myjemy, przekrawamy wzdłuż i układamy na ciasno w naczyniu żaroodpornym.
4.
Do nacięć w serdelkach wkładamy cebulę i paprykę.
5.
Resztę cebuli rozsypujemy na serdelkach.
6.
musztarda stołowa 3 łyżki • olej słonecznikowy 100 mililitrów
W misce mieszamy musztardę z olejem.
8.
sól 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • piwo ciemne 200 mililitrów
Dodajemy sól, mieloną czerwoną paprykę i wlewamy piwo. Dobrze mieszamy.
9.
Dwie trzecie sosu polewamy po serdelkach.
10.
Naczynie zamykamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C i zapiekamy przez 35 minut.
11.
Po wymienionym czasie naczynie odkrywamy i polewamy serdelki resztą sosu. Zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 220°C.
12.
Serwujemy ciepłe ze świeżym chlebkiem.
Smacznego!