Selerowe placki z serem
Wyborne w smaku, pieczone placki z selera. Aromatyczna woń selera straci się podczas przyrządzania a placki staną się ulubioną przekąską także dla dzieci, które selera raczej nie lubią :)
przepis,fotoprzepis,seler,ser Ementaler,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
Pieczona ćwikła z czosnkiem przepis | - | ||
Ziemniaczane puree przepis | - | ||
bułka tarta | 50 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
nać pietruszki | - | ||
olej rzepakowy | 1 | łyżka | |
seler | 700 | gramów | |
ser Ementaler | 200 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka |
Przepis
2.
jajka kurze 2 sztuki • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Dodajemy jajka, sól i pieprz. Mieszamy.
6.
Dodajemy ją do ciasta, mieszamy...
7.
...i z ciasta formujemy kuleczki.
8.
olej rzepakowy 1 łyżka
Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papier wcześniej smarujemy olejem) i formujemy na kształt placuszków. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i przez 15 minut pieczemy w temperaturze około 200°C.
9.
Przy pomocy packi kuchennej placki ostrożnie obracamy. Ser, który roztopił się w ich środku powoduję że placki są kruche. Pieczemy dalej z drugiej strony przez 15-20 minut. Upieczone placki wyciągamy i odstawiamy na blachę do wychłodzenia.
10.
Ziemniaczane puree przepis • Pieczona ćwikła z czosnkiem przepis
Podajemy jako danie główne, przykładowo z puree ziemniaczanym, pieczoną ćwikłą lub ze smaczną sałatką warzywną.
Smacznego!