Segedyński gulasz z wołowym mięsem
Ulubiony segedyński gulasz, tym razem z wołowym mięsem i dużą ilością śmietany. Podajemy z knedlem, albo z chlebem. Jak kto lubi :)... ale na pewno każdemu posmakuje! Polecamy przy przygotowywaniu użyć kiszoną kapustę z winem, segedyński jest z nią wspaniały!
przepis,fotoprzepis,mięso wołowe przednie,kiszona kapusta,Wołowina
Wołowina
Kategorie
Wołowina ›
Składniki
Składniki
cebula | 250 | gramów | |
kiszona kapusta | 1.5 | kilograma | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 1 | kilogram | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mięso wołowe przednie | 800 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 400 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | ½ | łyżki | |
smalec | 1 | łyżka | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 250 | mililitrów |
Przepis
2.
mięso wołowe przednie 800 gramów • sól 2 łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • woda 250 mililitrów
Wołowe mięso myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Solimy, dodajemy paprykę, podlewamy wodą i dusimy do miękkości (około 1,5 godziny).
3.
kiszona kapusta 1.5 kilograma
Dodajemy kiszoną kapustę (bardzo smaczna jest w tym przepisie kiszona kapusta z winem).
4.
Mieszamy i 20-25 minut gotujemy.
5.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 1 kilogram • mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 ½ łyżki
Gęstą śmietanę mieszamy z mlekiem i odrobiną mąki.
6.
Śmietanę dodajemy do kapusty z mięsem, mieszamy i zagotowujemy.
Smacznego!