Segedyński gulasz
Doskonałe klasyczne danie kuchni węgierskiej. Podajemy z knedlem.
przepis,fotoprzepis,łopatka wieprzowa,kiszona kapusta,Wieprzowina,Kuchnia węgierska
Wieprzowina
Kuchnia węgierska
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
kiszona kapusta | 1000 | gramów | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
olej słonecznikowy | 20 | mililitrów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
słodka śmietana do gotowania | 200 | mililitrów | |
woda | 300 | mililitrów | |
łopatka wieprzowa | 500 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie mięsa
cebula 200 gramów • olej słonecznikowy 20 mililitrów • łopatka wieprzowa 500 gramów
Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na oleju albo smalcu. Mięso wieprzowe myjemy, kroimy w kostki i dodajemy do cebuli.
2.
sól 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • kminek ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Jak mięso naciągnie dosypujemy przyprawy i sól, wymieszamy, podlejemy wodą i pod przykrywką dusimy 45 minut.
3.
kiszona kapusta 1000 gramów • woda 300 mililitrów
Z kiszonej kapusty zlewamy wodę a kapustę dodajemy do mięsa. Podlejemy zimną wodą. Wymieszamy i wszystko razem dalej dusimy pod przykrywką przez 15 minut.
4. Śmietanowo - mleczna zasmażka
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • słodka śmietana do gotowania 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Wyciąg dolewamy do kapusty z mięsem, dobrze mieszamy i często mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Smacznego!