Sałatkowa zupa z pokrzywą
Śmietanowo-mleczna wiosenna zupa. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
przepis,fotoprzepis,pokrzywa,sałata,Zupy jarzynowe,Wegetariańskie przepisy
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
mleko półtłuste 1,5% | 350 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 30 | gramów | |
ocet | - | ||
pokrzywa | 40 | gramów | |
sałata | 160 | gramów | |
sok z cytryny | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 600 | mililitrów | |
ziemniaki | 250 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
ziemniaki 250 gramów • woda 600 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.
2.
mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów • śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka
W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Rozczyn dolewamy do ziemniaków i zagotowujemy. Dodajemy troszkę cukru.
4.
Dodajemy je do zupy i krótko gotujemy.
6.
Dodajemy do zupy, mieszamy, odstawiamy z ognia i zupę doprawiamy sokiem z cytryny, albo octem.
Smacznego!