Sałatka ziemniaczana z kukurydzą bez majonezu
Lekka, smaczna sałatka do smażonych potraw.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kukurydza konserwowa,Sałatki ziemniaczane,Bezglutenowe
Sałatki ziemniaczane
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
cukier kryształ | 20 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
kukurydza konserwowa | 200 | gramów | |
musztarda stołowa | 1 | łyżka | |
ocet | 20 | mililitrów | |
ogórek konserwowy | 150 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 250 | mililitrów | |
ziemniaki | 600 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 600 gramów • cebula 150 gramów • ogórek konserwowy 150 gramów • kukurydza konserwowa 200 gramów
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy wodę, odstawiamy do wystudzenia i obieramy. Obieramy cebulę, przekrawamy na połowę i kroimy na ósemki. Ósemki cebuli rozdzielamy. Ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy.
2.
woda 250 mililitrów • cukier kryształ 20 gramów • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • ocet 20 mililitrów • musztarda stołowa 1 łyżka
Wodę gotujemy z cukrem, solą, octem i pieprzem. Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy musztardę.
3.
Do miski kroimy na kółeczka ziemniaki, dodajemy cebulę, ogórki i kukurydzę. Zalewamy zalewą, ostrożnie mieszamy i odkładamy na noc w chłodne miejsce.
Smacznego!