Sałatka z pora z jabłkami

Smaczna i zdrowa sałatka do mięsnych potraw, lub jako samodzielna potrawa na dietetyczną kolację.
przepis,fotoprzepis,jabłka,por,Sałatki warzywne,,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Kategorie
Sałatki warzywne › Bezglutenowe › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Por ›Składniki
Składniki
cytryna | 1 ?? | sztuka kcal | |
jabłka | 450 275 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kwaśna śmietana (10% tłuszczu) | 300 354 | gramów kcal | |
por | 200 92 | gramów kcal | |
ser półtwardy wędzony | 120 432 | gramów kcal | |
sok z cytryny | 0 ?? | kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 200 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
woda 200 mililitrów • cytryna 1 sztuka • jabłka 450 gramów • jajka kurze 2 sztuki
Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy i obieramy. Jabłka obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kostki i zanurzamy do wody z sokiem z jednej cytryny.



4.
Do miski wkładamy por, dodajemy pokrojone na kostki jajka,...

5.
....odcedzone jabłka,...

6.
...oraz ser a następnie mieszamy.

7.
sól ½ łyżeczki • kwaśna śmietana (10% tłuszczu) 300 gramów
Śmietanę mieszamy z solą i polewamy nią sałatkę.

8.
Mieszamy wszystko ewentualnie doprawiając sokiem z cytryny. Odstawiamy na przynajmniej 12 godzin.

Smacznego!