Sałatka z pora z jabłkami
Smaczna i zdrowa sałatka do mięsnych potraw, lub jako samodzielna potrawa na dietetyczną kolację.
przepis,fotoprzepis,jabłka,por,Sałatki warzywne,,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Sałatki warzywne
Kategorie
Sałatki warzywne › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Por › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›
Składniki
Składniki
cytryna | 1 | sztuka | |
jabłka | 450 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kwaśna śmietana (10% tłuszczu) | 300 | gramów | |
por | 200 | gramów | |
ser półtwardy wędzony | 120 | gramów | |
sok z cytryny | - | ||
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
woda 200 mililitrów • cytryna 1 sztuka • jabłka 450 gramów • jajka kurze 2 sztuki
Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy i obieramy. Jabłka obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kostki i zanurzamy do wody z sokiem z jednej cytryny.
4.
Do miski wkładamy por, dodajemy pokrojone na kostki jajka,...
5.
....odcedzone jabłka,...
6.
...oraz ser a następnie mieszamy.
7.
sól ½ łyżeczki • kwaśna śmietana (10% tłuszczu) 300 gramów
Śmietanę mieszamy z solą i polewamy nią sałatkę.
8.
Mieszamy wszystko ewentualnie doprawiając sokiem z cytryny. Odstawiamy na przynajmniej 12 godzin.
Smacznego!