Sałatka sezamowo-drobiowa
Sałatka bogata w białka i kwas foliowy.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,ziarna sezamu,olej sezamowy,sałata,Sałatki mięsne,Bezglutenowe
Sałatki mięsne
Składniki
Składniki
musztarda stołowa | 2 | łyżeczki | |
olej sezamowy | 2 | łyżki | |
oliwa | 2 | łyżki | |
piersi z kurczaka | 250 | gramów | |
sałata | 1 | sztuka | |
sok pomarańczowy 100% | 20 | mililitrów | |
sól | - | ||
słodkie migdały | 30 | gramów | |
ziarna sezamu | 20 | gramów |
Przepis
2.
piersi z kurczaka 250 gramów • ziarna sezamu 20 gramów • sól • oliwa 2 łyżki
Do miski wkładamy pokrojonego w paseczki piersi z kurczaka. Solimy i posypujemy ziarnami sezamu. Dokładnie mieszamy, aby sezam dobrze przylepił się do mięsa. Plastry mięsa układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
3. Dressing
olej sezamowy 2 łyżki • sok pomarańczowy 100% 20 mililitrów • musztarda stołowa 2 łyżeczki
Naczynie wkładamy do piekarnika, pieczemy około 30 minut. Dressing przygotowujemy mieszając olej, sok pomarańczowy i musztardę.
4.
sałata 1 sztuka
Kawałki sałaty rozdzielamy na talerzu, posypujemy kawałkami z kurczaka i smażonymi migdałami. Skrapiamy przygotowanym dressingiem.
Smacznego!