Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Prosty przepis na przygotowanie smacznej sałatki, której podstawą jest raczej nie tradycyjny składnik - ryż.
przepis,fotoprzepis,ryż,zielona mrożona fasolka szparagowa,tuńczyk w oleju roślinnym,biały jogurt,Sałatki warzywne,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Składniki
Składniki
biały jogurt | 100 | mililitrów | |
cebula | ½ | sztuki | |
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
czarny pieprz mielony | - | ||
jajka kurze | 4 | sztuki | |
olej słonecznikowy | 1 | łyżka | |
pomidory | 2 | sztuki | |
ryż | - | ||
sok z cytryny | ½ | sztuki | |
sól | - | ||
tuńczyk w oleju roślinnym | 140 | gramów | |
zielona mrożona fasolka szparagowa | 200 | gramów |
Przepis
1.
ryż • olej słonecznikowy 1 łyżka • zielona mrożona fasolka szparagowa 200 gramów • jajka kurze 4 sztuki
Ryż smażymy (1/2 szklanki) około 5 minut na odrobinie oleju, zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zieloną fasolkę gotujemy w słonej wodzie 10 minut. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.
2.
sól • czarny pieprz mielony • tuńczyk w oleju roślinnym 140 gramów • cebula ½ sztuki • pomidory 2 sztuki
Podczas gdy nam się gotują składniki, kroimy cebulę i pomidory na kółeczka albo w ósemki, rozdrabniamy mięso tuńczyka. Po ugotowaniu jajka rozkrawamy, zlewamy fasolę i płuczemy ją w zimnej wodzie. Wszystkie składniki według smaku solimy i pieprzymy.
3. Dressing
sok z cytryny ½ sztuki • biały jogurt 100 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżka
Polewamy prostym dressingiem który zawiera sok z cytryny, jogurt i cukier. Mieszamy.
Smacznego!