Sałatka Cezar
"Caesar salad" w 1924 roku odkrył włoski szef kuchni Caesar Cardini w swojej restauracji w Tichuane, w Meksyku. Sałatka była przyrządzana bezpośrednio na stole przed klientem. W tym czasie była podawana jeszcze bez sardeli.
przepis,fotoprzepis,sardela,musztarda dijon,piersi z kurczaka,sałata rzymska,Sałatki mięsne
Sałatki mięsne
Kategorie
Sałatki mięsne ›
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 2 | sztuki | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 1 | ||
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kapary | 2 | łyżeczki | |
musztarda dijon | 1 | łyżeczka | |
oliwa | 1.5 | decylitra | |
piersi z kurczaka | 300 | gramów | |
sardela | 30 | gramów | |
sałata rzymska | 200 | gramów | |
ser Parmezan | 1 | łyżka | |
ser Parmezan | 10 | gramów | |
sok z cytryny | 3 | łyżki | |
sos Worcestershire | 1 | łyżeczka | |
sól | - |
Przepis
1. Grzanki
biała podłużna bułka 2 sztuki
Pieczywo kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, mieszamy i smażymy przez około 15 minut na złocisty kolor.
2. Dressing
jajka kurze 1 sztuka
Jajka ostrożnie wkładamy do gotującej się wody uważając, aby nie pękły i nie wyciekły. Gotujemy 45 sekund i wyciągamy.
3.
sos Worcestershire 1 łyżeczka • sok z cytryny 3 łyżki • czosnek 1 s • sól • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sardela 30 gramów • kapary 1 łyżeczka • musztarda dijon 1 łyżeczka
Do miksera wkładamy podgotowane wcześniej jajka, sos Worcestershire, sok z jednej cytryny, ząbek czosnku, sól, przyprawy, sardele, kapary i łyżkę musztardy.
4.
ser Parmezan 1 łyżka • oliwa 1.5 decylitra
Dodajemy starty parmezan i stopniowo dodajemy olej ciągle miksując.
6. Podawanie
kapary 1 łyżeczka • jajka kurze 2 sztuki • ser Parmezan 10 gramów • sałata rzymska 200 gramów
Odrywamy liście sałaty i mieszamy z dressingiem. Na wierzchu kładziemy grzanki, mięso z kurczaka, jajko i kapary. Posypujemy parmezanem.
Smacznego!