Ryż owocowy z budyniem

Deser w sam raz na niedzielę, ale również świetne śniadanie na każdy dzień. Szczególnie przypadnie do gustu waszym pociechom.
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mleko półtłuste 1,5%,ryż okrągłoziarnisty,mandarynki (kompot),budyń waniliowy w proszku,Ciasta kremowe,Bezglutenowe
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 160 568 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 100 402 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 20 73 | gramów kcal | |
czekolada | 0 ?? | kcal | |
mandarynki (kompot) | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 2000 960 | mililitrów kcal | |
ryż okrągłoziarnisty | 250 863 | gramów kcal | |
woda | 300 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 1000 mililitrów • ryż okrągłoziarnisty 250 gramów • cukier kryształ 50 gramów • cukier waniliowy 20 gramów
Ryż gotujemy w mleku z cukrem waniliowym i z cukrem kryształem, dopóki nie powstanie z niego gęsta masa.

2.
Wąską foremkę opłukujemy zimną wodą i rozkładamy w niej równomiernie masę ryżową.


4.
mleko półtłuste 1,5% 1000 mililitrów • woda 300 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • budyń waniliowy w proszku 160 gramów
Z mleka, wody, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń.

5.
Gorący budyń kładziemy na owocach, wygładzamy i tak przygotowany deser odstawiamy, aby całkiem wystygł.


7. Rada
Kolejność kroków 4 i 2 dobrze jest wymienić. Budyń dajemy na spód formy, a ryż jako ostatnią warstwę. Dzięki temu deser będzie stabilniejszy.
Smacznego!