Ryż basmati z warzywami
Proste warzywne risotto. Możemy podawać jako dodatek ale i jako samodzielne wegetariańskie danie.
przepis,fotoprzepis,ryż basmati biały,Ryż,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe
Ryż
Składniki
Składniki
groszek | 200 | gramów | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
marchew | 200 | gramów | |
masło | 1 | łyżka | |
por | 200 | gramów | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
ryż basmati biały | 300 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 600 | mililitrów |
Przepis
1.
ryż basmati biały 300 gramów
Ryż przepłukujemy na sitku i 15 minut zostawiamy namoczony w wodzie.
2.
woda 600 mililitrów • sól 1 łyżeczka
W garnku zagotowujemy wodę z solą. Wsypujemy przecedzony ryż.
3.
Po zagotowaniu gotujemy 5 minut, odstawiamy, przykrywamy i ryż odstawiamy w cieple by sam się dogotował.
4.
marchew 200 gramów • masło 1 łyżka • sól 1 łyżeczka • kminek ½ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki
Obieramy marchewkę, kroimy na małe kostki i smażymy 5 minut na maśle. Solimy, dodajemy troszkę kminku i kurkumy.
7.
Por dodajemy do warzyw,...
8.
...mieszamy i ponownie krótko dusimy.
9.
Warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu...
10.
...i mieszamy.
Smacznego!