Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie
Basmati to doskonały długoziarnisty ryż o niepowtarzalnym orzechowym smaku, który jest lekkostrawny i całkowicie bezglutenowy. Ma niski indeks glikemiczny i mniej kalorii niż inne rodzaje ryżu. Po ugotowaniu w ogóle się nie klei ale nie tylko dlatego go pokochacie.
przepis,fotoprzepis,ryż basmati biały,Ryż,Kuchnia indyjska,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Ryż
Kuchnia indyjska
Przepis
1.
ryż basmati biały 200 gramów • woda
Ryż kilka razy dobrze przepłukujemy w zimnej wodzie. Potem go 30 minut moczymy w ziemnej wodzie i po upłynięciu wymienionego czasu odcedzamy.
2.
woda 350 mililitrów • sól himalajska różowa 1 łyżeczka
W garnku (najlepiej ze stali nierdzewnej, z podwójnym dnem) zagotowujemy wodę z solą. Dodajemy odcedzony ryż, czekamy aż zacznie woda ponownie wrzeć. Ogień zmniejszamy, garnek przykrywamy pokrywką i 5 minut gotujemy. Ogień wyłączamy i zostawiamy ryż na 15 minut.
3.
Ugotowany ryż delikatnie mieszamy widelcem. Od razu podajemy, albo przekładamy go do innego naczynia, aby się w gorącym garnku nie rozgotował.
Smacznego!