Ryba żabnica z zielonym pesto

Przepis na przygotowanie ryby żabnicy z pesto i brokułami w garnku na parze. Do przygotowania wymienionego przepisu możemy użyć również innego rodzaju morskiej ryby.
przepis,fotoprzepis,ryba żabnica,pesto (zielone),brokuły,Ryby,Przepisy do parowaru,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Ryby
Składniki
Składniki
bazylia | 0 ?? | kcal | |
brokuły | 500 165 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | 0 ?? | kcal | |
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
orzechy nerkowca | 50 287 | gramów kcal | |
pesto (zielone) | 1 38 | łyżka kcal | |
ryba żabnica | 600 540 | gramów kcal | |
sok z cytryny | 1 4 | łyżka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
ryba żabnica 600 gramów
Żabnicę myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i ściągamy z niej skórę. Kroimy ją na około 1,5 cm grube plastry.

2.
pesto (zielone) 1 łyżka • czarny pieprz mielony • sól • sok z cytryny 1 łyżka • orzechy nerkowca 50 gramów
Każdy plaster równomiernie pokrywamy pesto, pieprzymy i solimy. Skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie posypujemy rozkruszonymi orzechami nerkowca.

3.
czosnek 2 ząbki
W ten sposób przygotowane filety z ryby żabnicy wkładamy do dolnego pojemnika parowaru do którego dodajemy na mniejsze kawałki pokrojony czosnek.

4.
Na następne piętro parowaru wkładamy różyczki brokuła. Pozostawiamy na 20 minut parzyć brokuły i rybę. Brokuły podajemy do rybki i ozdabiamy listkami bazylii.

Smacznego!