Ryba żabnica z groszkowym puree
Przepis na pikantne i smaczne przygotowanie morskich ryb. Jako dodatek możemy podać polentę - kukurydziane puree.
przepis,fotoprzepis,ryba żabnica,groszek mrożony,Ryby,Przepisy do parowaru,Bezglutenowe
Ryby
Składniki
Składniki
groszek mrożony | 200 | gramów | |
kminek mielony | - | ||
kolendra | - | ||
oliwa | 1 | łyżka | |
papryczka chili świeża | 1 | sztuka | |
pieprz biały mielony | - | ||
ryba żabnica | 400 | gramów | |
sól | 0 | ||
słodka śmietana do gotowania | 100 | mililitrów |
Przepis
1.
ryba żabnica 400 gramów
Rybę żabnicę myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i ściągamy z niej skórę. Kroimy ją na około 1,5 cm grube płaty.
2.
papryczka chili świeża 1 sztuka • kminek mielony • kolendra • oliwa 1 łyżka
Chili papryczkę myjemy, usuwamy nasionka i kroimy na drobno. Czosnek obieramy i rozkruszamy. Chili papryczkę mieszamy z czosnkiem, dodajemy szczyptę kminku i kolendry, dodajemy olej. Wszystko dokładnie mieszamy.
3.
Wytworzoną masą smarujemy delikatnie osolone rybie filety i wkładamy je do dolnego pojemnika parowaru.
4.
groszek mrożony 200 gramów
Do drugiego pojemnika parowaru wsypujemy przemyty mrożony groszek. Parzymy razem 20 minut, ryby z pojemnikiem ściągamy a groszek możemy jeszcze 10 minut, według potrzeby, parzyć jeśli jest jeszcze twardy.
5.
słodka śmietana do gotowania 100 mililitrów • sól • pieprz biały mielony
Gotowy groszek wysypujemy do głębokiej miski, dodajemy śmietanę i miksujemy blenderem. Według smaku możemy dosolić lub dopieprzyć.
Smacznego!