Rozgrzewająca zupa warzywna
Gęsta zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą, dla zdrowia i smukłej sylwetki. Czerwona soczewica jest bogatym źródłem białka i zawiera minimalną ilość tłuszczu. Razem z warzywami tworzy witaminową bombę pełną minerałów. Jedna porcja może z łatwością stanowić dwa pełne głębokie talerze. A to już się na pewno najecie.
przepis,fotoprzepis,czerwona soczewica,Zupy jarzynowe,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Wegetariańskie przepisy,Wegańskie przepisy
Zupy jarzynowe
Kategorie
Zupy jarzynowe › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Wegetariańskie przepisy › Wegańskie przepisy ›
Składniki
Składniki
burak ćwikłowy | 150 | gramów | |
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czerwona soczewica | 150 | gramów | |
czosnek | 4 | ząbki | |
kapusta biała | 250 | gramów | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
marchew | 300 | gramów | |
oliwa | 1 | łyżka | |
papryka czerwona kapia świeża | 100 | gramów | |
pietruszka | 200 | gramów | |
por | 150 | gramów | |
przyprawa chili | ½ | łyżeczki | |
przyprawa kurkuma | 1 | łyżeczka | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | - |
Przepis
1.
kapusta biała 250 gramów • marchew 300 gramów • pietruszka 200 gramów • burak ćwikłowy 150 gramów • cebula 150 gramów • papryka czerwona kapia świeża 100 gramów • por 150 gramów • czosnek 4 ząbki
Warzywa oczyszczamy i myjemy.
2.
W robocie kuchennym kroimy je na cienkie plasterki oraz paseczki.
3.
sól 2 łyżeczki • przyprawa kurkuma 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • kminek mielony ½ łyżeczki • przyprawa chili ½ łyżeczki • woda
Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy sól i przyprawy. Zalewamy wodą zarówno z powierzchnią warzyw.
5.
Dodajemy ją do zupy i mieszamy.
6.
oliwa 1 łyżka
Gotujemy 30 minut. Na koniec do zupy dodajemy łyżkę oleju, na przykład oliwy z oliwek, oleju dyniowego itp.
Smacznego!