Roladki z kurczaka w sosie z pora
Nadziewane roladki z kurczaka z lekkim, łagodnym, mlecznym sosem.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,szynka wieprzowa,ser Gouda,por,Kurczak,,Sezonowe przepisy
Kurczak
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 | łyżki | |
ocet | - | ||
olej słonecznikowy | 0 | ||
papryka czerwona kapia świeża | ½ | sztuki | |
piersi z kurczaka | 500 | gramów | |
por | ½ | sztuki | |
przyprawa warzywna | - | ||
ser Gouda | 100 | gramów | |
szynka wieprzowa | 150 | gramów | |
sól | - |
Przepis
1. Faszerowanie
piersi z kurczaka 500 gramów • przyprawa warzywna • czarny pieprz mielony • szynka wieprzowa 150 gramów • ser Gouda 100 gramów • papryka czerwona kapia świeża ½ sztuki
Wyklepane kotlety z piersi z kurczaka posypujemy wegetą i pieprzem. Na każdy kotlet kładziemy plasterek szynki, sera i paseczek papryki.
2.
Kotlety rolujemy, możemy je spiąć wykałaczką lub związać nicią.
3. Smażenie
Na patelnię wlewamy olej, roladki z obydwóch stron szybko smażymy i przekładamy je do brytfanny. Polewamy sosem ze smażenia oraz odrobiną wody. Przykryte wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
4.
por ½ sztuki • olej słonecznikowy
Do rondelka wlewamy trochę oleju, na kółeczka pokrojony por i chwilkę go smażymy.
5.
olej słonecznikowy • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki • mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów
Do mniejszego garnka wlewamy niewielką ilość oleju, dodajemy mąkę i przez chwilę ją smażymy, zalewamy zimnym mlekiem dobrze mieszamy, aby nie powstały grudki.
6. Sos
Do tak przygotowanego sosu dodajemy usmażony por i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody. Na koniec przyprawiamy sos solą i octem.
7.
Upieczone roladki kroimy na grubsze plastry. Układamy je na talerzu i polewamy sosem z pora.
Smacznego!