PRZEPISY

Rolada z kurczaka z mielonym mięsem

Rolada z kurczaka z mielonym mięsem

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Wyśmienita rolada z kurczaka wypełniona mięsnym farszem. Podajemy na ciepło z ziemniaczanym puree lub na zimno z pieczywem.

przepis,fotoprzepis,kurczak,wieprzowe mięso mielone,szynka wieprzowa,boczek z Orawy,Kurczak,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Kurczak

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczek z Orawy100gramów
cebula100gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek5ząbków
kurczak1800gramów
marchew250gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
oliwa3łyżki
szynka wieprzowa100gramów
sól3.5łyżeczki
wieprzowe mięso mielone300gramów
woda2decylitry

 

Przepis

1. Przygotowanie kurczaka

kurczak 1800 gramów  sól 2 łyżeczki

Kurczaka myjemy, usuwamy kości i kładziemy na odpowiednio duży kawałek folii. Mięso delikatnie rozklepujemy i solimy.

Kurczaka myjemy, usuwamy kości i kładziemy na...

2. Przygotowanie farszu

marchew 250 gramów  cebula 100 gramów  czosnek 5 ząbków  wieprzowe mięso mielone 300 gramów  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Marchewkę obieramy i na grubo trzemy. Cebulę obieramy i kroimy. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Wszystkie te składniki dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy sól, pieprz, a potem wszystko dobrze mieszamy.

Marchewkę obieramy i na grubo trzemy. Cebulę...

3. Nadziewanie

szynka wieprzowa 100 gramów

Na płat mięsa z kurczaka kładziemy plasterki szynki lub wędzonego mięsa.

Na płat mięsa z kurczaka kładziemy plasterki...

4. 

Na szynce równomiernie rozkładamy farsz.

Na szynce równomiernie rozkładamy farsz. ...

5. 

Chwytając za krawędź folii składamy jedną stronę rolady.

Chwytając za krawędź folii składamy jedną...

6. 

Folię następnie ściągamy z mięsa. Podobny zabieg powtarzamy z drugiej strony rolady.

Folię następnie ściągamy z mięsa. Podobny...

7. Wiązanie nicią

boczek z Orawy 100 gramów

Na wierzchu rolady układamy paski boczku, a potem związujemy całość przy pomocy nici kuchennej.

Na wierzchu rolady układamy paski boczku, a potem...

8. 

sól ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  oliwa 3 łyżki  woda 2 decylitry

Roladę wkładamy do brytfanny, solimy i posypujemy mieloną, czerwoną papryką. Następnie skrapiamy olejem i podlewamy wodą. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 50 minut.

Roladę wkładamy do brytfanny, solimy i...

9. 

Po 50 minutach odkrywamy roladę, polewamy ją sosem i 10 minut zapiekamy. Z lekko ostudzonej rolady usuwamy nicie i na desce ją kroimy.

Po 50 minutach odkrywamy roladę, polewamy ją...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się