Rolada serowa z brokułami

Doskonałe słone ciasto, nadające się nie tylko jako przekąska na imprezę.
przepis,fotoprzepis,brokuły,ciasto francuskie,ser Ementaler,owczy ser,Słone przekąski
Słone przekąski
Składniki
Składniki
brokuły | 500 165 | gramów kcal | |
ciasto francuskie | 400 1600 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kminek | 0 ?? | kcal | |
oregano | 0 ?? | kcal | |
owczy ser | 250 750 | gramów kcal | |
ser Ementaler | 150 576 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
sól ziołowa | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
brokuły 500 gramów • sól ½ łyżeczki
Brokuły gotujemy 10 minut w słonej wodzie, odcedzamy, ubijamy i odstawiamy do wystudzenia.

2. Nadziewamy
ciasto francuskie 400 gramów • owczy ser 250 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i posypujemy je tartym owczym serem. Brzeg w kierunku którym będziemy roladę zwijać zostawiamy około 8 cm pusty.

3.
Na owczy ser rozkładamy brokuły.



6.
sól • kminek • oregano • sól ziołowa
Przekładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dobrze z wierzchu przebijamy wykałaczką. Całą roladę smarujemy jajkiem, solimy, posypujemy kminkiem i ziołami według smaku. Do smaku zaleca się zastosować sól ziołową.

7. Pieczemy
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C 35 minut. Po wystudzeniu kroimy i podajemy.

Smacznego!