Risotto z grzybami

Łagodne kremowe risotto z grzybami i warzywami.
przepis,fotoprzepis,suszone grzyby,por,papryka czerwona,ryż,Rizotto,Bezglutenowe
Rizotto
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | 0 ?? | kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
olej sezamowy | 1 133 | łyżka kcal | |
oliwa | 1 132 | łyżka kcal | |
papryka czerwona | 100 29 | gramów kcal | |
por | 150 69 | gramów kcal | |
przyprawa warzywna | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
ryż | 220 757 | gramów kcal | |
suszone grzyby | 10 13 | gramów kcal | |
woda | 500 0 | mililitrów kcal | |
woda | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
suszone grzyby 10 gramów • por 150 gramów • papryka czerwona 100 gramów
Garść suszonych grzybów moczymy przez 10 minut w letniej wodzie. Por i paprykę kroimy na drobne kawałki. Nie bójmy się wykorzystać zewnętrznej - zielonej części pora.
2.
olej sezamowy 1 łyżka • oliwa 1 łyżka • ryż 220 gramów • woda 500 mililitrów
Do patelni lub garnka wlewamy olej, następnie wsypujemy por z papryką, przez 2 minuty smażymy na średniej temperaturze. Dodajemy ryż i smażymy jeszcze przez kilka minut. Zalewamy wodą i po pięciu minutach gotowania dodajemy grzyby wraz z wodą, w której były namoczone.

3.
czarny pieprz mielony • przyprawa warzywna ½ łyżeczki • masło 50 gramów • woda
Dolewamy wodę według potrzeby i wszystko gotujemy do chwili, kiedy składniki przestaną chrupać między zębami. Doprawiamy pieprzem i wegetą. Kilka minut przed końcem dodajemy kawałek masła dla uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego!