PRZEPISY

Risotto z boczniakami

Risotto z boczniakami

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Delikatne risotto z ulubionych boczniaków ostrygowatych. Podajemy z tartym serem. Najsmaczniejszy jest parmezan.

przepis,fotoprzepis,boczniak ostrygowaty,ryż okrągłoziarnisty,Rizotto,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe

Rizotto

Pichcił

Ilość porcji

4

Masa porcji

288 g

Energia porcji

697 kcal

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

boczniak ostrygowaty

400

1352

gramów

kcal

bulion warzywny

250

50

mililitrów

kcal

cebula

120

53

gramów

kcal

czarny pieprz mielony

½

9

łyżeczki

kcal

masło

20

147

gramów

kcal

olej słonecznikowy

3

405

łyżki

kcal

ryż okrągłoziarnisty

200

690

gramów

kcal

sól

1.5

0

łyżeczki

kcal

wino białe wytrawne

100

82

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. 

cebula 120 gramów  olej słonecznikowy 3 łyżki  boczniak ostrygowaty 400 gramów  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na oleju. Myjemy boczniaka, na drobno kroimy i dodajemy do cebuli. Solimy, przyprawiamy i chwilkę dusimy.

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na...

2. 

ryż okrągłoziarnisty 200 gramów

Dodajemy przepłukany, odcedzony ryż.

Dodajemy przepłukany, odcedzony ryż....

3. 

bulion warzywny 250 mililitrów  wino białe wytrawne 100 mililitrów

Mieszamy, wlewamy warzywny bulion, albo wodę i troszkę wina. Powoli, często mieszając dusimy po pokrywką. Według potrzeby podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości.

Mieszamy, wlewamy warzywny bulion, albo wodę i...

4. 

masło 20 gramów

Do gotowego risotta dodajemy masło.

Do gotowego risotta dodajemy masło....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się