PRZEPISY

Risotto z boczniakami

Risotto z boczniakami

Delikatne risotto z ulubionych boczniaków ostrygowatych. Podajemy z tartym serem. Najsmaczniejszy jest parmezan.

przepis,fotoprzepis,boczniak ostrygowaty,ryż okrągłoziarnisty,Rizotto,Bezglutenowe,Wegetariańskie przepisy

Rizotto

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczniak ostrygowaty400gramów
bulion warzywny250mililitrów
cebula120gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
masło20gramów
olej słonecznikowy3łyżki
ryż okrągłoziarnisty200gramów
sól1.5łyżeczki
wino białe wytrawne100mililitrów

 

Przepis

1. 

cebula 120 gramów  olej słonecznikowy 3 łyżki  boczniak ostrygowaty 400 gramów  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na oleju. Myjemy boczniaka, na drobno kroimy i dodajemy do cebuli. Solimy, przyprawiamy i chwilkę dusimy.

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na...

2. 

ryż okrągłoziarnisty 200 gramów

Dodajemy przepłukany, odcedzony ryż.

Dodajemy przepłukany, odcedzony ryż....

3. 

bulion warzywny 250 mililitrów  wino białe wytrawne 100 mililitrów

Mieszamy, wlewamy warzywny bulion, albo wodę i troszkę wina. Powoli, często mieszając dusimy po pokrywką. Według potrzeby podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości.

Mieszamy, wlewamy warzywny bulion, albo wodę i...

4. 

masło 20 gramów

Do gotowego risotta dodajemy masło.

Do gotowego risotta dodajemy masło....

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się