Rabarbarowe torciki
Smaczne, chrupiące, orzechowo-rabarbarowe ciasteczka.
przepis,fotoprzepis,rabarbar,orzechy włoskie,ciasto francuskie,Ciasta,
Ciasta
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 40 | gramów | |
ciasto francuskie | 550 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 10 | gramów | |
herbatniki jasne | 50 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
orzechy włoskie | 50 | gramów | |
rabarbar | 300 | gramów | |
skórka z cytryny | 1 | łyżeczka |
Przepis
2.
orzechy włoskie 50 gramów • herbatniki jasne 50 gramów
W kuchennym siekaczu siekamy na drobno orzechy i herbatniki.
3.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 40 gramów • cukier waniliowy 10 gramów • skórka z cytryny 1 łyżeczka
W mleku mieszamy budyń w proszku, cukier waniliowy, suszoną skórkę z cytryny i dodajemy herbatniki i orzechy.
4.
ciasto francuskie 550 gramów
Ciasto francuskie stopniowo na cienko rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i miseczką o średnicy około 13 cm wykrawamy kółeczka.
5.
Kółeczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podniesieniem brzegów wytwarzamy płytkie miski.
6.
Do każdej miski wlewamy około dwie łyżki rzadkiego budyniowego kremu.
7.
Na krem sypiemy odpowiednią ilość rabarbaru a rabarbar posypujemy cukrem. Torciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 12-15 minut.
Smacznego!