Pyzy ziemniaczane
Klasyczne domowe pyzy z cebulką jako dodatek do głównego dania.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,mąka luksusowa pszenna T550,kasza manna,Kluski na parze,Bezlaktozowe
Kluski na parze
Składniki
Składniki
cebula | 2 | sztuki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kasza manna | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
2.
Na drugi dzień obieramy je i trzemy na tarce na stolnicę.
3.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • kasza manna 100 gramów • jajka kurze 2 sztuki
Ziemniaki posypujemy mąką, kaszą, dodajemy sól, jajka.
4.
Rękami porządnie wyrabiamy ciasto, aż się wszystko połączy i nie będzie zlepiało. Formujemy rolkę, którą kroimy na cztery części.
5.
sól 1 łyżeczka
Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut. Podczas gotowania delikatnie mieszamy, żeby się pyzy nie przylepiały do dna ale wypłynęły na wierzch.
6.
Po ugotowaniu pyzy przepłukujemy zimną wodą, żeby się nie sklejały. Odstawiamy do wystudzenia.
7.
cebula 2 sztuki • olej słonecznikowy 3 łyżki
Cebulę kroimy na drobno. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podczas smażenia delikatnie ją solimy.
8.
Pyzy kroimy na plastry a przy serwowaniu na każdy plaster dajemy troszkę usmażonej cebulki.
Smacznego!