Ptasie mleczko
Smaczny gęsty smakołyk.
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mleko półtłuste 1,5%,żółtko jajka,Desery w pucharkach,Bezglutenowe
Desery w pucharkach
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 | sztuk | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 60 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 2 | litry | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
skrobia kukurydziana | 60 | gramów | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
1. Przygotowanie piany z białek
mleko półtłuste 1,5% 2 litry • białko jajka 6 sztuk • cukier waniliowy 60 gramów • cukier puder
Mleko z cukrem waniliowym doprowadzamy do wrzenia. Białka wkładamy do głębokiej miski, dodajemy trochę cukru pudru i ubijamy na gęsto.
2. Gotowanie piankowych klusek
Do lekko gotującego się mleka wkładamy łyżeczką kluski z piany. Chwilę gotujemy.
3.
Kluski wyciągamy, najlepiej chochelką z otworkami przez które przecieknie z powrotem do garnka chwycone mleko, ewentualnie większym sitkiem.
4.
Piankowe kluski wkładamy do głębokiej miski.
5. Przygotowanie mlecznego kremowego płynu
cukier kryształ 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • skrobia kukurydziana 60 gramów • żółtko jajka 6 sztuk
Do mleka w garnku dodajemy cukier. W zimnym mleku wymieszamy żółtka i skrobię kukurydzianą. Dolewamy do gorącego mleka w garnku i mieszamy do lekkiego zgęstnienia.
6.
Ugotowanym mlecznym kremem zalewamy piankowe kluski, mieszamy i odstawiamy do wychłodnięcia.
Smacznego!