Przekładaniec
Przepis na przygotowanie smacznego placka z ciasta francuskiego z czterema nadzieniami. Z jednego ciasta zrobimy jeden mniejszy placek, dlatego polecamy upiec przynajmniej dwa. :)
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,twaróg granulowany,mak mielony,Strudle,Bezglutenowe
Strudle
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 3 | łyżki | |
cukier waniliowy | 36 | gramów | |
cynamon mielony | ¼ | łyżeczki | |
dżem śliwkowy | - | ||
jajka kurze | - | ||
mak mielony | 100 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
skórka z cytryny | ½ | łyżeczki | |
twaróg granulowany | 125 | gramów |
Przepis
1. Orzechowe nadzienie
mielone orzechy włoskie 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • cukier waniliowy 12 gramów • cukier kryształ 1 łyżka
Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy cukier i mieszamy.
2. Twarogowe nadzienie
twaróg granulowany 125 gramów • cukier waniliowy 12 gramów • cukier kryształ 1 łyżka • skórka z cytryny ½ łyżeczki
W misce wymieszamy twaróg, cukier, skórkę z cytryny i mieszamy.
3. Makowe nadzienie
mak mielony 100 gramów • cukier waniliowy 12 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżka • cynamon mielony ¼ łyżeczki
Mak zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy cukier, cynamon i mieszamy.
4.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na kształt prostokąta na posypanej mąką stolnicy i smarujemy dżemem.
5.
Ćwierć ciasta smarujemy orzechowym nadzieniem i razem z ciastem przekładamy.
6.
Na przełożone ciasto nakładamy twarogowe nadzienie i ponownie przekładamy.
7.
Na przełożone ciasto smarujemy makowe nadzienie i ponownie przekładamy.
8.
Ciasto przekładamy na blachę, na wierzchu robimy kilka cięć i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
9.
Pieczemy w temperaturze 200°C 10 minut a potem temperaturę zniżamy do 170°C na około 10 - 15 minut. Ciasto po upieczeniu posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Smacznego!