Przekładane wafle z orzeszkami
Ulubione przekładane wafle z nadzwyczajnym smakiem orzeszków ziemnych.
przepis,fotoprzepis,orzechy ziemne prażone niesolone,cukier kryształ,skondensowane słodzone mleko,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Wielkanoc
Ciasteczka
Kategorie
Ciasteczka Boże Narodzenie Bez pieczenia Wielkanoc Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia Bożonarodzeniowe pieczywo
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 250 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
orzechy ziemne prażone niesolone | 300 | gramów | |
skondensowane słodzone mleko | 397 | gramów | |
wafle tortowe | 75 | gramów |
Przepis
2.
Część orzeszków może być większa a część może być zupełnie zmielona.
6.
Dodajemy orzeszki. Często mieszając ostudzamy przez 10-15 minut. Masa musi się dobrze rozsmarowywać na waflach, nie może być zbyt gęsta ani zbyt rzadka.
7.
wafle tortowe 75 gramów
Wafel (rozmiar 28x15 cm) kładziemy na kuchenną deseczkę i równomiernie rozsmarowujemy na nim 4 mniejsze chochelki (objętość chochelki około 50 ml) schłodzonej karmelowej masy.
8.
Na karmelową masę kładziemy drugi wafel, ponownie nanosimy masę, kontynuujemy trzecim waflem i masą. Kończymy czwartym waflem, delikatnie dociskamy, wkładamy do lodówki do stężenia na 15 minut i potem wafle obciążamy (kładziemy na nie deseczkę a na nią garnek z wodą). Zostawiamy na noc w lodówce do stężenia.
9.
Stężone wafle kroimy na dowolne kształty i porcje (od czego zależy ilość porcji które uzyskamy) ostrym nożem. Potem je ozdabiamy.
10.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!