Przekładane wafle z orzeszkami
Ulubione przekładane wafle z nadzwyczajnym smakiem orzeszków ziemnych.
przepis,fotoprzepis,orzechy ziemne prażone niesolone,cukier kryształ,skondensowane słodzone mleko,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Wielkanoc
Ciasteczka
Kategorie
Ciasteczka › Boże Narodzenie › Bez pieczenia › Wielkanoc › Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia › Bożonarodzeniowe pieczywo ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 250 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
orzechy ziemne prażone niesolone | 300 | gramów | |
skondensowane słodzone mleko | 397 | gramów | |
wafle tortowe | 75 | gramów |
Przepis
2.
Część orzeszków może być większa a część może być zupełnie zmielona.
6.
Dodajemy orzeszki. Często mieszając ostudzamy przez 10-15 minut. Masa musi się dobrze rozsmarowywać na waflach, nie może być zbyt gęsta ani zbyt rzadka.
7.
wafle tortowe 75 gramów
Wafel (rozmiar 28x15 cm) kładziemy na kuchenną deseczkę i równomiernie rozsmarowujemy na nim 4 mniejsze chochelki (objętość chochelki około 50 ml) schłodzonej karmelowej masy.
8.
Na karmelową masę kładziemy drugi wafel, ponownie nanosimy masę, kontynuujemy trzecim waflem i masą. Kończymy czwartym waflem, delikatnie dociskamy, wkładamy do lodówki do stężenia na 15 minut i potem wafle obciążamy (kładziemy na nie deseczkę a na nią garnek z wodą). Zostawiamy na noc w lodówce do stężenia.
9.
Stężone wafle kroimy na dowolne kształty i porcje (od czego zależy ilość porcji które uzyskamy) ostrym nożem. Potem je ozdabiamy.
10.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!