Przekładane wafle
Sprawdzony przepis na fantastyczne nie pieczone karmelowo-orzechowe przekładane wafle.
przepis,fotoprzepis,skondensowane słodzone mleko,mielone orzechy włoskie,wafle tortowe,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bez pieczenia
Ciasteczka
Kategorie
Ciasteczka › Boże Narodzenie › Bez pieczenia › Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia › Bożonarodzeniowe pieczywo ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 300 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 250 | gramów | |
skondensowane słodzone mleko | 397 | gramów | |
wafle tortowe | 6 | sztuk |
Przepis
1.
cukier kryształ 300 gramów
Do garnka z szerokim dnem wsypujemy cukier. Włączamy średnie ogrzewanie i przykrywamy.
2.
Po około 10 minutach cukier zacznie się karmelizować. Uwaga na intensywność podgrzewania, aby się cukier nie przypalił.
3.
Za kilka minut znikną kryształy cukru i wszystko zmieni się na ciekły karmel.
5.
skondensowane słodzone mleko 397 gramów
Stopniowo dodajemy skondensowane mleko i gotujemy, dopóki się masa nie połączy.
7.
wafle tortowe 6 sztuk
I możemy napełniać tortowe wafle. Zaczynamy waflem i na niego równomiernie łyżką rozcieramy warstwę masy.
8.
Na jedną warstwę około cztery łyżki.
9.
Obciążamy kuchenną deseczką i odstawiamy do stężenia.
10.
Po stężeniu kroimy na mniejsze kawałki - prostokąty, kwadraty albo trójkąty.
Smacznego!