Proste kuleczki Bajaderki w czekoladzie
Drobne słodkie słodycze, bogato obtoczone w czekoladzie.
przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,orzechy włoskie,dżem morelowy,Wyroby cukiernicze,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Sezonowe przepisy
Wyroby cukiernicze
Kategorie
Wyroby cukiernicze › Ciasteczka › Boże Narodzenie › Bez pieczenia › Sezonowe przepisy › Bożonarodzeniowe ciasteczka › Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia › Bożonarodzeniowe pieczywo › Sezon - Orzechy ›
Składniki
Składniki
czekolada do gotowania | 80 | gramów | |
dżem morelowy | 130 | gramów | |
herbatniki jasne | 150 | gramów | |
orzechy włoskie | 100 | gramów | |
orzechy włoskie | - | ||
śmietana do ubijania (42% tłuszczu) | 100 | mililitrów |
Przepis
2.
...i wsypujemy do miski.
4.
dżem morelowy 130 gramów
...i razem z dżemem dodajemy je do mielonych herbatników. Wyrabiamy gęste, nielepiące się ciasto...
5.
...i formujemy z niego mniejsze kuleczki. Kuleczki wkładamy na 10 minut do zamrażalnika.
6.
czekolada do gotowania 80 gramów • śmietana do ubijania (42% tłuszczu) 100 mililitrów
Czekoladę roztapiamy ze śmietaną na gęściejszą polewę.
7.
W polewie obtaczamy kuleczki...
8.
...i posypujemy na drobno posiekanymi orzechami. Odkładamy w chłodne miejsce do stężenia, gdzie ich tam również przechowujemy.
Smacznego!