Pożywna zupa jarzynowa
Gęsta zupa, pełna wspaniałych warzyw i ziemniaczanych klusek, którą pokochacie.
przepis,fotoprzepis,Groszek cukrowy,marchew,seler,kalarepa,pietruszka,ziemniaki,ziemniaki,por,cukinia,Zupy jarzynowe,Sezonowe przepisy
Zupy jarzynowe
Kategorie
Zupy jarzynowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Ziemniaki › Sezon - Cukinia › Sezon- Kalarepa › Sezon - Marchewka › Sezon - Seler › Sezon - Por ›
Składniki
Składniki
Groszek cukrowy | 200 | gramów | |
cukinia | 250 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
kalarepa | 250 | gramów | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
marchew | 250 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 60 | gramów | |
pietruszka | 200 | gramów | |
por | 250 | gramów | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
seler | 200 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 0 | ||
ziemniaki | 400 | gramów |
Przepis
1.
marchew 250 gramów • seler 200 gramów • kalarepa 250 gramów • pietruszka 200 gramów • ziemniaki 250 gramów
Oczyszczamy i myjemy warzywa. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Część pozostałych warzyw trzemy na grubej tarce a część kroimy.
3.
sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • kminek mielony ½ łyżeczki
Przygotowane warzywa dodajemy do masła, dodajemy sól i przyprawy i smażymy warzywa przez 5 minut.
8.
Zupę gotujemy kolejnych 10 minut.
9.
ziemniaki 150 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów • woda
Ziemniaki obieramy, myjemy i na drobno trzemy. Mieszamy je z mąką i w razie potrzeby z wodą tak, aby otrzymać ciasto na kluski.
10.
Przecieramy ciasto ziemniaczane przez tarkę na kluski. Gotujemy do momentu, aż kluski wypłyną na powierzchnię zupy /około 8-10 minut/.
Smacznego!