Pozapadane jabłkowe ciasto
Ciasto delikatne jak obłoczek! Wypróbujcie a będziecie go ciągle piec i piec i ...
przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (jesień) › Desery z jabłek › Jabłkowe ciasta › Sezon - Jabłka (zima) ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier puder | 125 | gramów | |
cynamon mielony | - | ||
jabłka | 800 | gramów | |
masło | 125 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 25 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
proszek do pieczenia | 7 | gramów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • proszek do pieczenia 7 gramów
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
2.
żółtko jajka 3 sztuki • cukier puder 125 gramów • masło 125 gramów • mleko tłuste 3,5% 25 mililitrów
Żółtka ubijamy razem z cukrem i masłem. Dodajemy mleko i przygotowaną mąkę. Wszystko razem ubijamy.
4.
Do ciasta delikatnie dodajemy pianę z białek.
5.
Ciasto wylewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6.
jabłka 800 gramów • cynamon mielony
Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki które układamy na wierzch ciasta. Posypujemy cynamonem.
7.
Pieczemy 35 minut-y w temperaturze 200 °C.
Smacznego!