Potrawka z cukinii
Syta śmietanowa potrawka z cukinii z łagodną, kremową konsystencją, wyśmienita z dodatkiem gotowanych jaj.
przepis,fotoprzepis,cukinia,śmietana do ubijania (30-33%),Sosy,Kuchnia słowacka
Sosy
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
cebula | 1 | sztuka | |
cukier kryształ | 2 | łyżeczki | |
cukinia | 1 | sztuka | |
jajka kurze | - | ||
koper | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 | łyżki | |
przyprawa warzywna | 1 | łyżeczka | |
sok z cytryny | 1 | łyżka | |
sól | - | ||
woda | 300 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
cukinia 1 sztuka • cebula 1 sztuka
Jedną większą cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż i za pomocą łyżki wydłubujemy z niej środek. Cebulę drobno siekamy.
2.
Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, a potem trochę ją solimy.
3.
Cebulkę szklimy na oleju.
4.
woda 300 mililitrów
Dodajemy cukinię, mieszamy a po 3 minutach dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez 10 minut.
5.
cukier kryształ 2 łyżeczki • sól • koper • przyprawa warzywna 1 łyżeczka
Dodajemy cukier, sól, przyprawę warzywną i koper.
6.
mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki • śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów
W misce na gładko mieszamy mąkę ze śmietaną i mlekiem i ciągle mieszając dodajemy to do duszącej się cukinii. Zostawiamy na 3 minuty na gazie, aby się zagotowało, a następnie odstawiamy.
7.
Do potrawki możemy wbić jajka i gotować je razem z potrawką, aby się ścięły lub po prostu podawać potrawkę z ugotowanymi na twardo jajkami.
Smacznego!