Potrawka Hokkaido
Przepis na łagodną potrawkę z dyni hokkaido. Pasuje do niej gotowane jajko, gotowane ziemniaki lub grillowana ryba.
przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,Sosy,,Bezglutenowe
Sosy
Składniki
Składniki
czerwona cebula | 200 | gramów | |
dynia hokkaido | 600 | gramów | |
koper | ½ | łyżeczki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 | mililitrów | |
masło | 20 | gramów | |
mielona gałka muszkatołowa | ¼ | łyżeczki | |
pieprz biały mielony | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa warzywna | ½ | łyżeczki | |
tabasco | - | ||
woda | 2 | decylitry |
Przepis
1.
masło 20 gramów • czerwona cebula 200 gramów
Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Smażymy ją na maśle w garnku.
2.
dynia hokkaido 600 gramów • woda 2 decylitry • przyprawa warzywna ½ łyżeczki • pieprz biały mielony ¼ łyżeczki • koper ½ łyżeczki • mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki • tabasco
Hokkaido obieramy i trzemy na drobno. Dodajemy do garnka. Chwilkę smażymy i doprawiamy. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
3.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów
Do garnka wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze 5 - 10 minut często mieszając.
Smacznego!