Porzeczkowy kołacz
Łatwy i szybki przepis na orzeźwiające ciasto z porzeczkami i kruchą pianą na wierzchu. Aby zwiększyć masę jednej porcji i dodać jej wartości odżywczych do ciasta dodany jest twaróg.
przepis,fotoprzepis,porzeczka czerwona,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 | sztuk | |
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
cukier puder | 10 | łyżek | |
cukier waniliowy | 1 | sztuka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 14 | łyżek | |
olej słonecznikowy | 4 | łyżki | |
porzeczka czerwona | 600 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | sztuka | |
twaróg granulowany | 500 | gramów | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
1.
żółtko jajka 6 sztuk • cukier puder 10 łyżek • cukier waniliowy 1 sztuka • olej słonecznikowy 2 łyżki
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem i waniliowym cukrem, aż do uzyskania piany. Stopniowo dodajemy olej.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 12 łyżek • twaróg granulowany 500 gramów
Stopniowo dodajemy mąkę i twaróg.
4.
proszek do pieczenia 1 sztuka
Ostrożnie dodajemy połowę piany z białek. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia.
5.
olej słonecznikowy 2 łyżki • mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki
Blachę natłuszczamy i posypujemy mąką.
6.
porzeczka czerwona 600 gramów • cukier kryształ 2 łyżki
Ciasto rozcieramy na blasze. Na cieście równomiernie rozkładamy porzeczki (bez łodyg). Posypujemy cukrem.
7.
Wierzch równomiernie smarujemy resztą piany z białek.
8.
Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Smacznego!