Porzeczkowe ciasto
Obrócone pieczone ciasto ze świeżym smakiem czarnej porzeczki.
przepis,fotoprzepis,porzeczka czarna,kakao proszek,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier puder | - | ||
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier trzcinowy | 80 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
kakao proszek | 2 | łyżki | |
masło | 50 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 120 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
olej słonecznikowy | 80 | mililitrów | |
porzeczka czarna | 250 | gramów | |
proszek do pieczenia | ½ | opakowania |
Przepis
2.
cukier trzcinowy 80 gramów • masło 50 gramów
Głęboką blachę o rozmiarach 32x22 cm wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy brązowym cukrem. Na cukier trzemy i równomiernie rozdzielamy masło.
3.
cynamon mielony 1 łyżeczka
Na maśle równomiernie rozsypujemy porzeczki i posypujemy je cynamonem.
4.
jajka kurze 4 sztuki • cukier puder 100 gramów • kakao proszek 2 łyżki
Jajka rozbijamy i żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy gęstą pianę. Żółtka mieszamy z cukrem i kakaem.
5.
mleko tłuste 3,5% 120 mililitrów • olej słonecznikowy 80 mililitrów
Do żółtek dodajemy mleko i olej.
6.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • proszek do pieczenia ½ opakowania
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do płynnej masy.
7.
Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek.
8.
Ciasto wylewamy na porzeczki.
9.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C 35 minut.
10.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy do częściowego ostudzenia i jeszcze ciepłe je obracamy. Usuwamy papier do pieczenia, ciasto kroimy i posypujemy cukrem.
Smacznego!