Polędwica z knedlem
Naprawdę doskonała, klasyczna polędwica jaką nam gotował ojciec już pięćdziesiąt lat temu.
przepis,fotoprzepis,mięso wołowe - polędwica,marchew,pietruszka,słodka śmietana do gotowania,Wołowina,Kuchnia czeska,Bezglutenowe
Wołowina
Kuchnia czeska
Składniki
Składniki
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
liść laurowy | 3 | sztuki | |
marchew | 500 | gramów | |
mięso wołowe - polędwica | 750 | gramów | |
ocet | 60 | mililitrów | |
pietruszka | 200 | gramów | |
sól | 3 | łyżeczki | |
słodka śmietana do gotowania | 400 | mililitrów | |
woda | 1 | litr |
Przepis
1. Przygotowanie mięsa
mięso wołowe - polędwica 750 gramów
Wołowe mięso (polędwicę, ewentualnie gorszą polędwicę z łopatki) myjemy, kroimy na plastry i wyklepujemy.
2. Przygotowanie warzywnej marynaty
woda 1 litr • marchew 500 gramów • pietruszka 200 gramów • cebula 100 gramów • ocet 60 mililitrów • sól 3 łyżeczki • kminek ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • liść laurowy 3 sztuki
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Wkładamy do garnka z wodą, dodajemy sól, ocet i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i krótko gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia, zalewa nie musi być zupełnie zimna. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso i zostawiamy je w niej na co najmniej 12 godzin, a nawet aż 3 dni, w chłodnym miejscu.
3. Gotowanie
Po odleżeniu mięsa całą przygotowaną mieszankę około 45 minut gotujemy, do miękkości mięsa.
4. Przygotowanie sosu
Po ugotowaniu mięso z garnka wyciągamy. Wybieramy też liście laurowe. Warzywną zalewę miksujemy blenderem na gładką kaszę.
5. Dogotowywanie sosu
słodka śmietana do gotowania 400 mililitrów
Do rozmiksowanej mieszanki dodajemy śmietanę, mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia.
6.
Odstawiamy z ognia, do sosu z powrotem wkładamy mięso, delikatnie mieszamy.
7. Serwujemy
Podajemy z parzonym knedlem.
Smacznego!