Polędwica na śmietanie
Klasyczny przysmak czeskiej kuchni jest trudniejszy w przygotowaniu, zabiera troszkę czasu, ale cierpliwość przy przygotowaniu jest warta tych trudów.
przepis,fotoprzepis,wołowe mięso - udziec,boczek przerośnięty,śmietana do ubijania (30-33%),Wołowina,Kuchnia czeska
Wołowina
Kuchnia czeska
Składniki
Składniki
Karlowarskie tostowe knedliki przepis | - | ||
boczek przerośnięty | 200 | gramów | |
cebula | 150 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
czarny pieprz cały | 10 | sztuk | |
liść laurowy | 6 | sztuk | |
marchew | 300 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
musztarda stołowa | 1 | łyżka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 30 | gramów | |
ocet | 2 | łyżki | |
olej słonecznikowy | - | ||
pietruszka | 200 | gramów | |
seler | 150 | gramów | |
sok z cytryny | 2 | łyżki | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 400 | mililitrów | |
wołowe mięso - udziec | 800 | gramów | |
ziele angielskie | 5 | sztuk | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
cebula 150 gramów • marchew 300 gramów • pietruszka 200 gramów • seler 150 gramów
Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy.
2.
wołowe mięso - udziec 800 gramów • boczek przerośnięty 200 gramów
Wołowe mięso przekrawamy na połowę i napełniamy częścią boczku.
4.
woda 300 mililitrów • sól 2 łyżeczki • ziele angielskie 5 sztuk • czarny pieprz cały 10 sztuk • liść laurowy 6 sztuk
W wodzie zagotowujemy przyprawy i liście laurowe. Dodajemy sól.
5.
cukier kryształ 1 łyżka • musztarda stołowa 1 łyżka
W garnku robimy skwarki z boczku który został nam po wypełnieniu mięsa. Skwarki wyciągamy, na tłuszcz dajemy cebulę i szklimy ją. Dosypujemy cukier i dodajemy musztardę, chwilkę karmelizujemy.
6.
ocet 2 łyżki • sok z cytryny 2 łyżki • woda 100 mililitrów
Dodajemy warzywa, dolewamy ocet i sok z cytryny, Możemy dodać również troszkę startej skórki z cytryny nie poddanej obróbce chemicznej. Mieszamy, dolewamy wodę i dusimy 15 minut pod pokrywką.
7.
Do warzyw wkładamy mięso i zalewamy przygotowaną, przecedzoną słoną wodą w której gotowaliśmy przyprawy. Dusimy pod pokrywką do miękkości mięsa (około 1,5-2 godziny). Według potrzeby dolewamy wody, miało by jej być około do wysokości połowy mięsa.
8.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów
Miękkie mięso wyciągamy. W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Wlewamy do warzyw, zagotowujemy i miksujemy blenderem. Według smaku dosalamy, cukrujemy, ewentualnie dokwaszamy.
9.
Karlowarskie tostowe knedliki przepis
Mięso kroimy na plasterki, polewamy sosem i podajemy z knedlami.
Smacznego!