PRZEPISY

Polędwica na śmietanie

Polędwica na śmietanie

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Klasyczny przysmak czeskiej kuchni jest trudniejszy w przygotowaniu, zabiera troszkę czasu, ale cierpliwość przy przygotowaniu jest warta tych trudów.

przepis,fotoprzepis,wołowe mięso - udziec,boczek przerośnięty,śmietana do ubijania (30-33%),Wołowina,Kuchnia czeska

Wołowina

Kuchnia czeska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

3 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Karlowarskie tostowe knedliki przepis-
boczek przerośnięty200gramów
cebula150gramów
cukier kryształ1łyżka
czarny pieprz cały10sztuk
liść laurowy6sztuk
marchew300gramów
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
musztarda stołowa1łyżka
mąka chlebowa pszenna T75030gramów
ocet2łyżki
olej słonecznikowy-
pietruszka200gramów
seler150gramów
sok z cytryny2łyżki
sól2łyżeczki
woda400mililitrów
wołowe mięso - udziec800gramów
ziele angielskie5sztuk
śmietana do ubijania (30-33%)200mililitrów

 

Przepis

1. 

cebula 150 gramów  marchew 300 gramów  pietruszka 200 gramów  seler 150 gramów

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy.

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Warzywa...

2. 

wołowe mięso - udziec 800 gramów  boczek przerośnięty 200 gramów

Wołowe mięso przekrawamy na połowę i napełniamy częścią boczku.

Wołowe mięso przekrawamy na połowę i...

3. 

olej słonecznikowy

Przygotowane mięso smażymy ze wszystkich stron na oleju.

Przygotowane mięso smażymy ze wszystkich stron...

4. 

woda 300 mililitrów  sól 2 łyżeczki  ziele angielskie 5 sztuk  czarny pieprz cały 10 sztuk  liść laurowy 6 sztuk

W wodzie zagotowujemy przyprawy i liście laurowe. Dodajemy sól.

W wodzie zagotowujemy przyprawy i liście laurowe....

5. 

cukier kryształ 1 łyżka  musztarda stołowa 1 łyżka

W garnku robimy skwarki z boczku który został nam po wypełnieniu mięsa. Skwarki wyciągamy, na tłuszcz dajemy cebulę i szklimy ją. Dosypujemy cukier i dodajemy musztardę, chwilkę karmelizujemy.

W garnku robimy skwarki z boczku który został...

6. 

ocet 2 łyżki  sok z cytryny 2 łyżki  woda 100 mililitrów

Dodajemy warzywa, dolewamy ocet i sok z cytryny, Możemy dodać również troszkę startej skórki z cytryny nie poddanej obróbce chemicznej. Mieszamy, dolewamy wodę i dusimy 15 minut pod pokrywką.

Dodajemy warzywa, dolewamy ocet i sok z cytryny,...

7. 

Do warzyw wkładamy mięso i zalewamy przygotowaną, przecedzoną słoną wodą w której gotowaliśmy przyprawy. Dusimy pod pokrywką do miękkości mięsa (około 1,5-2 godziny). Według potrzeby dolewamy wody, miało by jej być około do wysokości połowy mięsa.

Do warzyw wkładamy mięso i zalewamy...

8. 

mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów

Miękkie mięso wyciągamy. W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Wlewamy do warzyw, zagotowujemy i miksujemy blenderem. Według smaku dosalamy, cukrujemy, ewentualnie dokwaszamy.

Miękkie mięso wyciągamy. W mleku mieszamy...

9. 

Karlowarskie tostowe knedliki przepis

Mięso kroimy na plasterki, polewamy sosem i podajemy z knedlami.

Mięso kroimy na plasterki, polewamy sosem i...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się