Plecionki
Puszyste pieczywo którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mąka chlebowa pszenna T750,Pieczywo
Pieczywo
Kategorie
Pieczywo ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
mak mielony | - | ||
masło | 20 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
nasionka (lnu, słonecznika, sezamu itp.) | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
świeże drożdże | 20 | gramów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1. Przygotowanie rozczynu
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • świeże drożdże 20 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka
W mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia.
2. Ciasto
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • masło 20 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • sól 1 łyżeczka
W misce mieszamy mąkę z rozczynem, dodajemy żółtko, masło i sól. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy czystą kuchenną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.
Na posypanej mąką stolnicy rozdzielamy ciasto na około 20 cm długie i 1,5 cm grube wałki. Dwa wałki przekładamy przez siebie, formujemy plecionki.
4.
mak mielony • nasionka (lnu, słonecznika, sezamu itp.)
Plecionki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy dowolnie makiem, nasionkami sezamu, kminkiem, solą.
5. Pieczenie
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut.
Smacznego!