Placuszki z dżemem
Łatwy i szybki sposób na przygotowanie słodkich placuszków według tradycyjnego przepisu.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,dżem owocowy,Słodkie śniadania
Słodkie śniadania
Kategorie
Słodkie śniadania ›
Składniki
Składniki
cukier puder | 4 | łyżki | |
dżem owocowy | - | ||
jajka kurze | 3 | sztuki | |
masło | 4 | łyżki | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ | litra | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 350 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki |
Przepis
1.
masło 4 łyżki • mąka chlebowa pszenna T750 350 gramów • cukier puder 4 łyżki • jajka kurze 3 sztuki • mleko półtłuste 1,5% ½ litra • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Masło rozpuszczamy i ostudzamy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko, masło, jajka i wszystko dobrze razem mieszamy.
2.
olej słonecznikowy • dżem owocowy
Na patelni podgrzewamy troszkę oleju i chochelką nalewamy ciasto tworząc małe placuszki. Placuszki pieczemy z obydwóch stron. Podajemy posmarowane dżemem lub delikatnie posypane cukrem pudrem. Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!