Placuszki z cukinii
Słodkie warzywne placuszki. Smak cukinii delikatnie zniknie i dlatego też zasmakuje dzieciom, które zdrowej cukinii jednak jeść nie chcą. Podajemy pocukrowane lub posmarowane dżemem.
przepis,fotoprzepis,cukinia,mleko półtłuste 1,5%,płatki owsiane,Słodkie dania
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier waniliowy | 10 | gramów | |
cukinia | 600 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
płatki owsiane | 100 | gramów |
Przepis
2. Przygotowanie ciasta
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • cukier waniliowy 10 gramów • płatki owsiane 100 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów
Do startej cukinii dodajemy mleko, jajka, cukier waniliowy, płatki owsiane i mąkę. Ciasto dobrze mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mieszamy i jeśli jest ciasto zbyt rzadkie (zależy od zawartości wody w cukinii) możemy dodać jeszcze troszkę mąki.
3.
W patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy na nim kupki ciasta. Kształtujemy z nich placuszki, które smażymy z obydwóch stron.
Smacznego!