Placki ziemniaczane z wołowym mięsem
Ulubione placki ziemniaczane, tym razem z marynowanym wołowym mięsem na papryce.
przepis,fotoprzepis,mięso wołowe,Wołowina,,Bezlaktozowe
Wołowina
Składniki
Składniki
Kawalerskie placki ziemniaczane przepis | - | ||
cebula | 300 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
czosnek suszony | 1 | łyżeczka | |
mielona czerwona papryka | ½ | łyżeczki | |
mięso wołowe | 350 | gramów | |
oliwa | 2 | łyżki | |
papryka | 150 | gramów | |
przyprawa mielona kolendra | ¼ | łyżeczki | |
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
mięso wołowe 350 gramów • oliwa • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • czosnek suszony 1 łyżeczka
Wołowe mięso myjemy i kroimy. Wkładamy do miski, zalewamy olejem, dodajemy pieprz i czosnek. Mieszamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny do zamarynowania.
2.
Zamarynowane mięso kroimy na paseczki.
3.
cebula 300 gramów • papryka 150 gramów
Oczyszczamy cebulę i paprykę. Cebulę na drobno kroimy, paprykę kroimy na cienkie paseczki.
5.
mielona czerwona papryka ½ łyżeczki • przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki
Dosypujemy przyprawy.
6.
Dodajemy mięso i szklimy aż mięso naciągnie.
7.
woda 200 mililitrów
Podlewamy wodą i pod pokrywką dusimy około 60 minut. Jeśli mięso jest twarde, jeszcze dusimy do miękkości (według potrzeby dolewamy troszkę wody). Odkrywamy i przy chwilowym mocnym gotowaniu odparuje zbyteczna woda.
8.
Kawalerskie placki ziemniaczane przepis
Smażymy placki według przepisu i podajemy z mięsem i sosem tatarskim.
Smacznego!