Placki z ziemniaczanego ciasta z brokułem
Wspaniałe placki, wypełnione brokułowo - serowym farszem, usmażone na oleju na patelni.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,brokuły,Dania wegetariańskie,Przekąski
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
brokuły | 300 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 2 | łyżki | |
mleko tłuste 3,5% | 100 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
olej rzepakowy | - | ||
ser Gouda | 150 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 50 | mililitrów | |
ziemniaki | 400 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 400 gramów • mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • masło 2 łyżki
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Wodę wylewamy, ziemniaki ubijamy, dodajemy mleko, masło i ubijamy na puree. Odstawiamy do ostudzenia. (Do przygotowania ciasta możemy użyć również resztę ziemniaczanego puree,które nam zostało z obiadu - 500 g).
2.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól
Do ostudzonego puree dodajemy jajko i mąkę. Według potrzeby solimy.
3.
Wyrabiamy ciasto (jeśli jest ciasto zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki) i odstawiamy w chłodne miejsce do odpoczęcia.
4.
brokuły 300 gramów • sól ½ łyżeczki • woda 50 mililitrów
Brokuła rozdzielamy na różyczki, usuwamy twarde części, myjemy, wkładamy do garnka, solimy i podlewamy wodą. Parzymy do miękkości. Zbyteczną wodę wylewamy...
5.
...i brokuła ubijamy. Odstawiamy do ostudzenia.
7.
...i mieszamy z brokułem.
9.
Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na około 0,5 cm placek. Na placki rozdzielamy farsz i zawijamy je.
10.
Wytworzone kuleczki ponownie delikatnie rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.
12.
Podajemy ciepłe z tatarskim sosem.
Smacznego!