PRZEPISY

Placki z ziemniaczanego ciasta z brokułem

Placki z ziemniaczanego ciasta z brokułem

bi-starbi-starbi-starbi-starbi-star

Wspaniałe placki, wypełnione brokułowo - serowym farszem, usmażone na oleju na patelni.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,brokuły,Dania wegetariańskie,Przekąski

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

brokuły300gramów
jajka kurze1sztuka
masło2łyżki
mleko tłuste 3,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
olej rzepakowy-
ser Gouda150gramów
sól½łyżeczki
woda50mililitrów
ziemniaki400gramów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 400 gramów  mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  masło 2 łyżki

Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Wodę wylewamy, ziemniaki ubijamy, dodajemy mleko, masło i ubijamy na puree. Odstawiamy do ostudzenia. (Do przygotowania ciasta możemy użyć również resztę ziemniaczanego puree,które nam zostało z obiadu - 500 g).

Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej...

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól

Do ostudzonego puree dodajemy jajko i mąkę. Według potrzeby solimy.

Do ostudzonego puree dodajemy jajko i mąkę....

3. 

Wyrabiamy ciasto (jeśli jest ciasto zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki) i odstawiamy w chłodne miejsce do odpoczęcia.

Wyrabiamy ciasto (jeśli jest ciasto zbyt rzadkie...

4. 

brokuły 300 gramów  sól ½ łyżeczki  woda 50 mililitrów

Brokuła rozdzielamy na różyczki, usuwamy twarde części, myjemy, wkładamy do garnka, solimy i podlewamy wodą. Parzymy do miękkości. Zbyteczną wodę wylewamy...

Brokuła rozdzielamy na różyczki, usuwamy twarde...

5. 

...i brokuła ubijamy. Odstawiamy do ostudzenia.

...i brokuła ubijamy. Odstawiamy do ostudzenia....

6. 

ser Gouda 150 gramów

Ser na grubo trzemy...

Ser na grubo trzemy......

7. 

...i mieszamy z brokułem.

...i mieszamy z brokułem....

8. 

mąka chlebowa pszenna T750

Na posypanej mąką stolnicy z ciasta wytwarzamy 8 większych kuleczek.

Na posypanej mąką stolnicy z ciasta wytwarzamy 8...

9. 

Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na około 0,5 cm placek. Na placki rozdzielamy farsz i zawijamy je.

Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na około 0,5 cm...

10. 

Wytworzone kuleczki ponownie delikatnie rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.

Wytworzone kuleczki ponownie delikatnie...

11. 

olej rzepakowy

Na patelni rozgrzewamy mniejszą ilość oleju i placki z obydwóch stron smażymy.

Na patelni rozgrzewamy mniejszą ilość oleju i...

12. 

Podajemy ciepłe z tatarskim sosem.

Podajemy ciepłe z tatarskim sosem....

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się